مفهوم توپولوژی شبکه و انواع توپولوژی ها (بخش دوم)

network topologies

با سلام در مقاله ی قبل مفهوم توپولوژی شبکه و دو نوع از ان را بررسی کردیم امروز با بخش دوم مقاله و معرفی دیگر توپولوژی های موجود در خدمت شما هستیم:

توپولوژی حلقوی (Ring):

این توپولوژی، قدیمی ترین و کم کاربردترین توپولوژی در حال حاظر از لحاظ فیزیکی می باشد.

دستگاه مرکزی متصل کننده و ارتباط دهنده ی نودهای این توپولوژی به نام Multistation Access Unit) MAU) معروف است. دستگاه MAU پس از روشن شدن یک TOKEN (مجوز ارسال ) را در شبکه رها می کند .

این TOKEN نزد کامپیوتر ارسال کننده ی اطلاعات باقی می ماند.

کامپیوتر مقصد نیز پس از دریافت اطلاعات، پاسخی مبنی بر سالم بودن اطلاعات و دریافت اطلاعات را به کامپیوتر فرستنده ارسال می کند.

در این مدل هر گره فقط به دو همسایه ی مجاور حود متصل استو اطلاعات از گره مجاور دریافت و به گره بعدی ارسال می شود.

مزایای توپولوژی حلقوی:

  • ترکیب پذیری: از آنجا که در این توپولوژی دستگاه MAU معمولا رسانه های متفاوتی را پشتیبانی می کند این امکان وجود دارد تا از انواع متفاوتی از رسانه های انتقال در پخش های مختلف شبکه استفاده کرد
  • عدم تصادم: در این توپولوژی به دلیل وجود TOKEN تصادمی رخ نمی دهد.

معایب توپولوژی حلقوی:

بعضی از مواقع اشکال در یک گره باعث اشکال در تمامی شبکه می گردد. و تا زمانی که ایراد در شبکه برطرف نشود نمیتوان هیچ ارتباطی برقرار نمود.

توپولوژی مختلط (Hybrid):

این توپولوژی ترکیبی از چندین توپولوژی مختلف است یعنی شبکه هایی با این توپولوژی از پندین شبکه با توپولوژی های متفاوت که توسط یک رسانه ی اصلی به نام ستون فقرات به یکدیگر مرتبط شده اند ساخته شده است.

هر کدان از این شبکه ها نیز توسط یک پل ارتباطی (Bridge) به ستون فقرات متصل می شوند.

به طور مثال می توان توپولوژی خطی و ستاره ای را به گونه ای ترکیب کرد که چندین شبکه ستاره ای به صورت خطی به هم ارتباط داده شوند. به عبارتی دیگر دو توپولوژی خطی و ستاره ای ببا یکدیگر ترکیب شده تا مکمل یکدیگر باشند.

در این شبکه اگر کامپیوتری از کار بیوفتد بر کل شبکه تاثیر نخواهد داشت و اگر یک هاب از کار بیوفتد تنها بخشی از شبکه از کار خواهد افتاد.

hybrid topology-

حال که انواع مختلف توپولوزی شبکه بررسی و با یکدیگر مقایسه شد، سوال اینجاست که از کدامیک باید استفاده کرد؟

برای اینکه بهترین توپولوژی مناسب شبکه ی خود را انتخاب کنید باید به فاکتورهای زیر توجه نمایید:

  1. ابعاد فیزیکی شبکه: اینکه چه تعداد کامپیوتر و دیوایس هایی نظیر روتر و سوییچ قرار است در شبکه مورد استفاده قرار گیرد.
  2. مدیریت ترافیک شبکه: بررسی این موضوع که حجم کلی ترافیک شبکه چقدر است مثلا در شبکه هایی که شامل بخش های مختلف است،میتوان از توپولوژی استار استفاده نمود که سوییچ در مرکز آن قرار میگیرد و میتوان بخش های مختلف را از طریق ساخت (VLAN (Virtual Local Area Network از یکدیگر جدا نمود.
  3. هزینه ی نصب و راه اندازی network: در این مورد باید به بودجه ی تخصیص یافته برای طراحی شبکه توجه داشت از جمله کابل کشی ها.
  4. امنیت اطلاعات شبکه: یکی از مهمترین اصولی که همیشه در طراحی و توسعه ی یک شبکه مورد توجه ویژه قرار میگیرد، نفوذناپذیری آن می باشد که در میان توپولوژی های رایج، توپولوژی ring به دلیل اینکه تجهیزات در آن به صورت حلقه و بسته قرار دارند و اطلاعات محرمانه فقط در یک بجه از مبدا به مقصد حرکت میکنند، کاربردی تر است.
  5. توسعه ی شبکه: همیشه ممکن است بنا به دلایل مختلف، شبکه نیاز به توسعه و یا تغییرات داشته باشد. پس باید قبل از نصب و راه اندازی شبکه، با توجه به شرایط محیط و سیاست های کارفرما، از توپولوژی یا ترکیبی از توپولوژهای مناسب استفاده نمایید. مثلا ترکیبی از توپولوژی ستاره و خطی
  6. قابل اجرا بودن دیزاین انتخابی: باید عملی بودن طرحی که برای ساخت توپولوژی شبکه انتخاب شده، از نظر اجرایی مورد بررسی کامل قرار گیرد (مثلا طراحی و آزمودن آن در محیط Packet Tracer یا GNS3) و سپس اقدام به ایجاد آن در محیط واقعی نمود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تیم پشتیبانی آرین وب ایرانیان آماده پاسخگویی به شما می باشد.