مقایسه ی Telnet و SSH

telnet چیست؟

telnet یک ابزار Terminal Emulation (شبیه ساز محیط Terminal) می باشد که برای اتصال به سرور ها از طریق Remote بسیار کاربردی است.

این ابزارشامل یک محیط دستوری Command-Line ساده می باشد که روی سیستم مبدا Run می شود و به آن اجازه ی ارسال دستورات به صورت ریموت به سرور مقصد و کنترل آن به گونه ای که انگار به سرور دسترسی فیزیکی دارد، می دهد.

زمانی که از طریق telnet به یک سرور متصل می شوید، می توانید با استفاده از Command ها و تایپ آنها روی کیبورد، به سرور فرمان دهید که چه کاری انجام دهد.

به عنوان مثال می توانید از دستورات برای راه اندازی یک نرم افزار خاص، حذف و ایجاد فولدرها و فایل ها، انتقال فایل ها، مشاهده ی Directory ها، شروع یا توقف سرویس ها و … استفاده نمایید.

پس به طور کلی میتوانید با استفاده از Telnet هر عملی که میخواهید روی سرور مقصد انجام دهید حتی اگر میلیون ها کیلومتر از آن فاصله داشته باشید.

علاوه بر ارتباط با سرور ها، Telnet همچنین برای مدیریت و کانفیگ دیوایس های شبکه از قبیل روترها و سوییچ ها کاربرد دارد و میتوانید باز یا بسته بودن بورتها روی یک سرور را بررسی نمایید.

از بزرگترین مزیت Telnet می توان به سازگاری آن با MAC OS، Windows و مخصوصا LINUX و UNIX اشاره نمود.

همانطور که اشاره شد، Telnet یک ابزار Command-Line ساده می باشد و هیچ رابط کاربری گرافیکی ندارد و کاملا متن محور است.

از آنجایی که در Telnet دستورات متنی ارسال می شود و خبری از محیط گرافیکی (GUI) نیست، عملکرد آن بسیار سریع می باشد.

در telnet هیچ Encryption ای وجود ندارد و تمام دستورات و متن ها به صورت مشخص و بدون رمز گذاری ارسال می شوند و بنابراین هکرها به سادگی میتوانند اطلاعات شخصی و حساس شما را که در حال ارسال به سرور هستید، مشاهده و دریافت نمایند.

بخاطر نقصان امنیتی امروزه دیگر از Telnet در بستر Public Internet استفاده نمی شود و عمدتا در محیط LAN (شبکه ی محلی) کاربرد دارد.

با گذشت زمان یک جایگزین بسیار عالی برای Telnet معرفی شد که SSH (مخفف عبرات Secure Shell) نام دارد.

SSH تمام ویژگی های Telnet را داراست ولی همانند Telnet قابل Attack نیست و یک فضای ارتباطی امن را بین سیستم مبدا و سرور ایجاد می نماید.

تنها مشکلی که وجود دارد این است که SSH روی سیستم های خیلی قدیمی پشتیبانی نمی شود (نیازمند حداقل 1 گیگابایت RAM برای شبیه سازی Tunnel ها) و به ناچار باید از Telnet روی آن ها استفاده نمود یا اینکه سیستم را ارتقا داد.

زمانی که به سرور از طریق SSH متصل می شوید، SSH علاوه بر رمزگذاری دیتای ارسالی به سمت سرور، از یک Password و Authentication Key برای احراز هویت استفاده می نماید و بنابراین هکر نمی تواند به اطلاعات حساس شما دسترسی پیدا کند.

بنابراین SSH توانسته به خوبی جای Telnet را پر کند و کاملا پاسخگوی نیازهای امنیتی باشد.

برای استفاده از Telnet یا SSH باید ابتدا کلاینت آن ها را فعال نمایید.

به عنوان مثال در ویندوز، از طریق Control Panel و سپس Programs & Features وارد قسمت Turn windows features on or off شوید و Telnet Client را فعال نمایید.

 

 

در صورتی که نگرانی های امنیتی مطرح نباشد با استفاده از Telnet می توان کارهای جالبی انجام داد 🙂

مثلا  می توانید ورژن Telnet بازی شطرنج را باز نمایید.

پس CMD را به عنوان Run As Administrator) Administrator) بار نمایید و دستور زیر را تایپ و اینتر را بزنید:

Telnet FreeChess.org 5000

 

همچنین با استفاده از telnet می توانید پیش بینی وضعیت آب و هوایی برای شهری خاص را مشاهده کنید:

پس مجددا CMD را باز کنید و دستور زیر را وارد نمایید:

telnet rainmaker.wunderground.com

 

یک سرویس مشاهده ی وضعیت آب و هوای جهانی برای شما باز میشود که با وارد کردن کد شهر مورد نظر خود می توانید به اطلاعات مربوط به وضعیت جوی آن دسترسی پیدا نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تیم پشتیبانی آرین وب ایرانیان آماده پاسخگویی به شما می باشد.