انواع Raid از نظر کانفیگ

Raid

با سلام خدمت شما  در مقاله ی قبل نگاهی اجمالی به تکنولوژی رید انداختیم و تا حدودی با مفهوم و ویژگیهاش آشنا شدیم.

امروز قصد داریم تا انواع رید رو مورد بررسی قرار بدیم.

Raid 0:

این رید به Stripped Volumes  معروف هستش و حداقل روی دوعدد  هارد سرور انجام میشه و حداکثر هم به رید کنترلر بستگی داره که تا چه تعداد هارد رو ساپورت میکنه.  در این مدل هر دیتایی که به رید کنترلر میرسه اون رو به n قسمت تقسیم میکنه و هر قسمت رو داخل یه کدوم از هاردها ذخیره میکنه پس بنابراین عمل Read & Write به طور همزمان روی هر دو یا هر تعداد هارد که داریم انجام میشه و بدیهیه که سرعت خوندن و نوشتن بسیار بیشتر میشه به همین دلیل به این رید crazy raid (رید دیووانه) گفته میشه. این کلاس از رید مزایا و معایبی هم داره:

مزایا:

  •  بالا رفتن سرعت و کارایی به دلیل اسپلیت کردن دیتا روی چند هارد و خوندن و نوشتن همزمان دیتا
  • طراحی بسیار ساده به دلیل عدم وجود مدار محاسبه ی parity

معایب:

  •  عدم استفاده از parity (هیچگونه کد تشخیص و تصحیح خطا در رید0 وجود نداره)
  • در صورت ایجاد یک مشکل برای هریک از هاردها کل دیتا از بین میره
  • در محیطهای حساس به حفظ دیتا عملا کارایی نداره.

پس همونطور که توضیح دادم این نوع از رید در محیطهایی استفاده میشه که نیاز به سرعت بالاس و دیتای لحظه ای هستش مثل نرم افزاراهای واژه پردازی، محیطای میکس و مونتاژ ویدئو، سیستمهای گیمینگ و…

raid 0

 

Raid 0

Raid 1 :

این نوع رید که به(mirror) معروفه، حداقل و حداکثر روی دوتا هارد اعمال میشه یعنی اینکه یه کپی از تمام اطلاعات هارد اول روی هارد دوم گرفته می شه و مهمترین مزیت این نوع رید حفظ دیتا هستش چرا که در صورت ایجاد هرگونه مشکل برای یکی از هاردها اطلاعات به صورت کامل از روی هارد دوم قابل دسترسی هستش.

رید 1 بهترین حالت برای نصب os یا hypervisor v هستش(یعنی نرم افزاری که میتونه چند os رو درون خودش جا بده مثل Vmware ESXI)

در صورت ایجاد مشگل برای هریک از هاردها ساده ترین کار جایگزین کردن هارد خراب با هارد جدید و انتقال دیتا از هارد دوم به جدید هستش.

رید 1 در محیط هایی استفاده میشه که ثبات در دیتا بسیار مهمه و از اطلاعات حساس نگهداری میشه.

Raid 1

Raid 1

Raid 5:

در این رید حداقل سه دیسک داریم و حداکثر تعداد هارد نیز به کنترلر بستگی داره ولی پیثشنهاد میشه برای کارایی بیشتر از 5 هارد استفاده بشه.

در رید 5  یک دیسک به parity اختصاص داده میشه.

مثلا سه دیسک داریم که در دیسک اول یک دیتا و در دیسک دوم هم یک دیتا و دیسک سوم parity دیتای دو دیسک دیگر رو در خودش نگه میداره و اگه مثلا دیسک دوم از بین بره از طریق دیسک parity میتونیم اطلاعات دیسک دوم رو برگردونیم.

مزایای Raid 5 :

  •  خاصیت رید 5 این هستش که اگر بیت parity بین هاردها به صورت چرخشی منتقل میشه(با استفاده از الگوریتم خاص)

و اگر هارد حاوی parity از بین بره که مشگلی ایجاد نمیشه ولی اگر هارد حاوی دیتا خراب بشه با استفاده از  اطلاعات هاردهای دیگه و parity میتونیم اطلاعات از دست رفته رو برگردونیم.

  •  رید 5 به سرور قابلیت hot swap رو میده یعنی اینکه در صورت خرابی یک هارد میتونیم بدون خاموش یا ریست کردن سرور، هارد معیوب رو با هارد سالم تعویض کنیم بدون اینکهه مشگلی برای عملکرد سیستم ایجاد بشه.

معایب Raid 5:

  •  طراحی پیچیده ی مدار کنترلی
  • مشگل در برگرداندن داده ها در صورت بروز نقص برای هر یک از هاردها

همونطور که در جدول زیر میبینید تحمل خطای رید 5 یک هارد هستش یعنی در صورت بروز مشگل برای دو هارد همزمان، عملا برگشت دیتا غیر ممکن خواهد بود.

Raid5

Raid 5

Raid 6:

در واقع همون رید 5 هستش با این تفاوت که parity روی دو هارد به صورت چرخشی  ذخیره میشه و این یعنی در صورت بروز مشکل حتی برای دو هارد همزمان، باز هم دیتا قابل برگشت خواهد بود.

حداقل تعداد هارد برای رید 6، 4 عدد و حداکثر تعداد بستگی به کنترلر داره.

Raid 6

Raid 6

Raid 10:

از ترکیب RAID 0 با RAID 1 حاصل می شه. در این مدل ما یک Parent raid داریم و یک Sub raid . به این صورت هستش  که parent از نوع RAID 0 و SUB از نوع RAID 1 .نیاز به حداقل 4 دیسک داریم (D1 , D2 , D3 , D4 ) که دو دیسک ، دو دیسک باهم RAID 1 می شن و نتیجه اونها باهم RAID0 رو تشکیل میدن.یعنی اینکه داده‌ها رو بین هاردهای آینه‌ای شده به صورت نواری توزیع می‌کنن. تا زمانی که یک هارددیسک از هر جفت هارد آینه‌ای شده، فعال باشه اطلاعات قابل بازیابی هستن  اما اگه هر دو هارد از یک جفت آینه‌ای Fail بشن، اطلاعات به دلیل عدم وجود بیت افزونه (Parity) به هیچ عنوان قابل بازیابی نخواهد بود.

Raid 10

Raid 10

Raid 50:

در این رید از دو حالت RAID5 و RAID0 استفاده شده و روش کار به این صورت هستش که ابتدا داده‌ها تکه تکه شده (RAID0) سپس با استفاده از روش RAID5 که برای بازیابی بهینه شده، به صورت مستقل ذخیره می‌شن.

Raid 50

Raid 50انواع دیگه ای از رید وجود داره که ترکیبی از این حالتا هستش و من مهم ترین و پر کاربرد تریناشون رو براتون تشریح کردم.

در مقاله های بعدی روش کانفیگ انواع رید روی هر دو سرورسوپر مایکرو و سرور اچ پی رو براتون به طور کامل توضیح خواهم داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تیم پشتیبانی آرین وب ایرانیان آماده پاسخگویی به شما می باشد.